1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 (0 Stemmen)

Koper als bouwafval: dit moet je weten voor maximale opbrengst

Als je ooit een verbouwing hebt gedaan of een oud pand hebt gesloopt, dan weet je hoeveel rommel er vrijkomt. Stenen, hout, plastic en ja — ook metaal. Maar wist je dat tussen al dat puin vaak een klein goudmijntje zit? Letterlijk bijna, want koper is een van de meest waardevolle metalen die je als bouwafval kunt tegenkomen. En als je weet wat je ermee moet doen, kan dat flink wat opleveren. In dit artikel nemen we je mee in de wereld van koper als bouwafval en geven we je praktische tips om er het maximale uit te halen.

Waarom koper zo waardevol is

Koper is een non-ferrometaal, wat betekent dat het geen ijzer bevat en dus niet magnetisch is. Het is herkenbaar aan zijn roodbruine kleur en wordt veel gebruikt in leidingen, elektriciteitskabels, goten en verwarmingsinstallaties. Omdat koper uitstekend geleidt, is het onmisbaar in de bouw en techniek. Maar wat het écht interessant maakt voor jou als klusser of aannemer, is de restwaarde.

Waar veel bouwafval letterlijk waardeloos is of zelfs geld kost om af te voeren, is koper een uitzondering. Oude koperen buizen of kabels kunnen tientallen euro’s per kilo opleveren — afhankelijk van de zuiverheid en de marktprijs. Dat maakt het verzamelen, sorteren en verkopen van koper tot een slimme zet als je bezig bent met sloop- of renovatiewerk.

Waar vind je koper op de bouw?

Koper zit vaker verstopt dan je denkt. Hier zijn een paar plekken waar je het tegen kunt komen:

  • Waterleidingen: Oude installaties gebruiken vaak koperen buizen.
  • Elektriciteitskabels: Zeker bij oudere gebouwen zitten er vaak dikke koperen draden in de bedrading.
  • CV-installaties: Verwarmingselementen, leidingen en radiatoren bevatten soms koper.
  • Daken en goten: Sommige oude goten of dakbedekkingen zijn van koper, vooral bij monumentale panden.

Let op: soms is het koper deels bedekt met een plastic of rubberen omhulsel, vooral bij elektriciteitskabels. Deze moet je verwijderen als je een hogere prijs wilt krijgen bij inlevering.

Zo haal je het meeste uit je koper

Wil je echt goed verdienen aan het koper dat je vindt tijdens je klus? Dan zijn er een paar tips die het verschil kunnen maken:

1. Scheiden is verdienen

Gooi je koper niet op één hoop met je andere bouwafval. Metaalhandelaren geven veel meer voor zuiver koper dan voor koper dat vermengd is met andere materialen. Stript dus de kabels en verwijder plastic of soldeerresten. Hoe puurder het koper, hoe beter de prijs.

2. Weeg het zelf eerst

Als je een redelijke hoeveelheid koper hebt verzameld, is het slim om het eerst zelf te wegen. Zo weet je ongeveer wat je in handen hebt voordat je het naar een metaalhandelaar brengt. De prijs kan variëren, dus kijk ook even naar de dagkoers.

3. Bewaar het op een veilige plek

Koper is gewild — ook bij dieven. Zorg ervoor dat je het goed opslaat en niet open en bloot op de bouwplaats laat liggen. Een afgesloten opslagcontainer of een stevige schuur is geen overbodige luxe.

Koper en bouwafval: hoe regel je de rest?

Natuurlijk blijft er naast dat waardevolle koper ook een berg ander bouwafval over. Denk aan hout, beton, isolatiemateriaal en puin. Om dit efficiënt af te voeren, kun je het beste gebruikmaken van een container voor bouwafval. Zo houd je het overzichtelijk en voorkom je dat waardevolle materialen als koper per ongeluk tussen het afval verdwijnen.

Voor het overige afval dat niet per se onder bouwpuin valt (denk aan huisraad, gemengd afval of kleinere opruimprojecten), kun je overwegen een vuilcontainer te huren. Deze zijn ideaal voor opruimklussen waarbij van alles en nog wat weggegooid moet worden.

Wat je absoluut niet moet doen

Sommige mensen proberen slim te zijn door koper zomaar ergens in te leveren of aan te bieden via obscure sites. Niet doen. Metaalhandelaren zijn verplicht om te registreren van wie ze koper inkopen vanwege diefstalgevoeligheid. Zorg dus dat je altijd een geldig legitimatiebewijs bij je hebt en lever koper in bij erkende partijen.

En nee, het is ook geen goed idee om kabels uit werkende installaties te halen “omdat het koper zo lekker veel waard is.” Behalve dat het gevaarlijk is, kan het je ook op flinke boetes komen te staan.

Deze website maakt gebruik van cookies bekijk ons cookiebeleid